Aankomende evenementen

Trail Landgoed Lichtenbeek en Boschveld

Mariëndaal lI / Landgoed Lichtenbeek en Boschveld
Trail
Een trail met als begin de Parkeerplaats aan de Schelmseweg. Ook op deze trail veel bochtjes. Over het algemeen vlak met een klein klimmetje. Aanduidingen of GPX is er niet, dus er wordt genavigeerd dmv een schreeuwende sukkel die achteraan loopt.De landgoederen in dit gebied vormen samen een echt coulisselandschap met mooie doorkijkjes, bosranden en boomrijke lanen. Als u de blauwe paaltjes volgt wandelt u een route van 3 kilometer. Omdat ook op de omliggende landgoederen gemarkeerde routes zijn uitgezet, kunt u zelf een langere route samenstellen. Lichtenbeek heeft veel greppels en akkers. Het is ideaal gebied voor de ree. Het schuwe dier is tijdens de ‘bladtijd’ makkelijk te zien. De bladtijd is de bronst van de ree, in juli en augustus. In die periode lokt de geit met een fluitend geluid de bokken. Dat ‘fiepen’ is met een los boomblad na te doen. U kunt zo de bokken uit hun dekking lokken.Geschiedenis
De gebied van de Arnhemse stuwwal was al vroeg bewoond. In de middeleeuwen lagen hier uitgebreide heidevelden. De huidige bebouwing is van recente datum. In een van de huizen heeft de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels zijn atelier.
De huidige landgoederen zijn pas na de 17e eeuw aangelegd. Toen kwamen de gronden in particulier bezit. De eerste sporen van bewoning zijn veel ouder. Op Lichtenbeek en het naastgelegen Boschveld liggen drie grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud.